piątek, 15 maja 2015

Co na talerzu? ...w tym tygodniu

Coś nie daję rady publikować postów wtedy, gdy bym chciała, więc dzisiaj będzie zbiorczo kulinarnie.

W tym tygodniu na talerzu:

W poniedziałek i środę - zapiekanka jaglana (we wtorek z mężem na mieście jedliśmy, SAMI! Randka była ;))


A robi się ją mniej więcej tak (proporcje "na oko"):
kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, ugotować w przykrytym garnuszku, osobno na patelce podsmażyć cebulkę i paprykę czerwoną, następnie wymieszać ugotowaną kaszę z zawartością patelki, dodać posiekane suszone pomidory, doprawić (sól, pieprz, kurkuma, curry, coś ostrego - co kto chce), przełożyć do foremki, posypać ziołami i zapiec jakieś 20 minut (180 stopni).


W czwartek i piątek - makaron z pesto z zieleniny (na podstawie przepisów z książki "Jadłonomia" Marty Dymek)

Patent na obiad w 15 minut: wstawić wodę na makaron, w odpowiednim momencie go wrzucić, a w międzyczasie przyrządzić pesto: zapakować zieleniną pojemniczek blendera (ja mam taką małą przystawkę do ręcznego Boscha) - u mnie natka marchewki, pietruszki i koperek - na patelce podprażyć orzechy / ziarna, i też dodać do blendera (u mnie: nerkowce i pestki dyni), dosypać płatków drożdżowych, zmiksować, dodać oliwy i pomieszać, przyprawić (sól, pieprz). W tym czasie makaron już się pewnie ugotował, odcedzić, wymieszać, zajadać!

Smacznego!

1 komentarz: